Analiza rubricii meteo la principalele posturi de televiziune

weather icons

În ceea ce urmează, voi prezenta un studiu asupra analizei rubricii meteo din cadrul jurnalelor de seara de la principalele posturi de televiziune din România, şi anume: PRO TV, ANTENA 1 şi TVR 1.                                                                                                                                   În urma vizionării rubricii meteo timp de o săptămână, am observat câteva diferenţe majore în ceea ce priveşte comportamentul de comunicare şi suporturile grafice. Există însă şi un lucru comun, şi anume faptul că cele mai multe informaţii despre vreme sunt prezentate în jurnalele de seară, în timpul zilei vremea fiind prezentată sumar.                               La PRO TV, vremea este prezentată de Magda Pălimariu și/sau Busu, în jurul orei 20:28. Aceasta este îmbrăcată elegant şi începe prima dată să prezinte vremea în Europa, în principalele oraşe, pe parcursul a trei zile. Ca suport grafic, se foloseşte de hartă, indicând zonele de pe hartă cu mâna. Astfel, aceasta nu se foloseşte de niciun suport tehnic. După aceea, urmează vremea în România pentru noaptea respectivă şi apoi pentru a doua zi.

Acestor informaţii i se succed rubrica destinată Bucureştiului, apoi detaliile despre vremea la munte, pentru ca în final să arate prognoza meteo pe urmatoarele trei zile în România. Ca si comportament de comunicare, Magda Pălimariu vorbeşte fluent, corect şi coerent, nu citeşte mult de pe prompter. De asemenea, aceasta este o persoană carismatică, naturală, mereu zâmbăreaţă şi nu gesticulează.                                                                                                               Spre deosebire de PRO TV, la ANTENA 1, rubrica meteo prezentată de Anamaria Stancu în jurul orei 20:17 începe cu prezentarea vremii în România pentru respectiva noapte şi următoarea zi. O altă deosebire faţă de PRO TV este faptul că prezentatorul utilizează ca suport tehnic o telecomandă wireless. Astfel, doar PRO TV si TVR 1 nu utilizează nimic în ceea ce priveşte suportul tehnic. Ca suport grafic, Anamaria Stancu se foloseşte de hartă. După ce a prezentat vremea în România pentru a doua zi, pe întregul ecran apare harta ţării noastre, trecînd de la o zonă la alta cu acea telecomandă, lucru nemaiîntâlnit la niciun post TV. După aceea, urmează vremea în Bucureşti la noapte şi a doua zi, după care prezintă şi starea vremii la munte pentru a doua zi. La final, prezentatorul arată prognoza meteo pentru România în următoarele două zile şi, după accea, rubrica meteo se încheie cu imaginea unui glob pământesc, iar prezentatorul stă în faţa lui şi îşi ia ramas bun, lucru nemaiîntâlnit la nicio televiziune.

Ca si comportament de comunicare, Anamaria Stancu gesticulează foarte mult, nu citeşte mult de pe prompter, se plimbă mult, vorbeşte fluent, corect şi coerent, şi este îmbrăcată elegant. Spre deosebire de ANTENA 1, care nu prezintă deloc vremea în Europa, toate celelalte trei posturi de televiziune arată prognoza meteo în Europa.                                                       Acum urmează rubrica meteo de la TVR 1, prezentată de Romica Jurca, în jurul orei 20:54. Este prezentată întâi vremea în Europa, după care harta continentului apare pe fundal, trecând de la un oraş la altul. Spre deosebire de ANTENA 1, prezentatoarea apare şi ea în aceste momente, precizând temperaturile din principalele oraşe ale Europei. După aceea, prezintă vremea în România pentru respectiva noapte şi a doua zi, după care harta ţării noastre apare pe fundal şi Romica Jurca precizează temperaturile în funcţie de cum trecea harta de la o zonă la alta, oraş la altul. Aceasta nu utilizează niciun suport tehnic. Apoi prezintă vremea în Bucureşti. După aceea, urmează un lucru inedit în finalul rubricii meteo de la TVR 1, nemaiîntâlnit la niciun post de televiziune, şi anume: fără a fi prezentate de vreo persoană fizică, apar pe întregul ecran tabele cu temperaturile, ziua şi noaptea, pentru toate zonele României, pentru următoarele trei zile, şi, în final, starea vremii în Bucureşti, tot pentru trei zile.

Ca si comportament de comunicare, Romica Jurca vorbeşte clar, corect şi fluent, este serioasă, nu citeşte mult de pe prompter şi nu gesticulează mult.                                                                 În urma informaţiilor prezentate, cea mai informativă şi spectaculoasă rubrică este cea de la TVR 1, datorită faptului că este realizată o prezentare completă a vremii şi finalul rubricii meteo face ca aceasta să fie cea mai spectaculoasă dintre celelalte.

În concluzie, am observat că rubrica meteo este prezentată în diverse moduri, sunt prezentate diferite temperaturi şi cele mai multe informaţii despre starea vremii apar la jurnalele de seară.

prognoza_meteo_26_ianuarie-OW792286SK

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Mass-media și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Analiza rubricii meteo la principalele posturi de televiziune

  1. e rezolvarea temei de seminar? 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s