Plagiatul – o problemă gravă pentru mediul academic!

perjo-plagiat1

Respectarea standardelor de onestitate academică este una dintre cele mai importante norme de conduită pe care o împărtăşesc membrii comunităţii ştiinţifice internaţionale. Mediul academic consideră esenţială acordarea apropriată a creditului ştiinţific când, în scrierile noastre (referate sau lucrări studenţeşti, lucrări de licenţă sau de masterat, cărţi), ne inspirăm în mod inevitabil din ideile şi cuvintele altora. În caz contrar, dacă nu se specifică sursa informaţiilor şi se însuşesc parţial sau în totalitate ideile ori cuvintele altora prezentându-le ca fiind proprii, se comite furt intelectual sau plagiat.  Cuvântul ,,plagiat” provine din latinescul  ,,plagium”, care se traduce prin ,,a vinde altora sclavi furaţi sau care nu aparţin vânzătorului”.                                                                                          Plagiatul este o problema serioasă, o greşeală foarte gravă ce poate fi comisă atât intenţionat, cât şi neintenţionat (din neatenţie sau superficialitate). Conform lui Earl Babbie, lucrările studenţeşti oferă suficiente exemple de plagiat intenţionat sau neintenţionat. Astfel, prezentarea surselor are două avantaje majore. Dacă se face în mod adecvat, scoate în evidenţă pe de o parte ideile proprii sau chiar originale ale autorului, căci despre pasajele la care nu se menţionează nicio sursa se consideră că aparţin semnatarului lucrării, iar pe de altă parte asistă cititorul în identificarea scrierilor relevante şi în localizarea pasajelor interesante referitoare  la temele care îl preocupă. În plus, permite autorului să crediteze sursa ideilor prezentate în cazurile în care se cuvine să procedeze astfel. Ca şi forme ale plagiatului, constituie plagiat: reproducerea exactă a cuvintelor unui alt autor dacă se omit ghilimelele şi referinţa precisă; redarea cu alte cuvinte, altfel spus reformularea în cuvinte proprii, a textului altuia fără a adăuga referinţa precisă; reformularea  şi/sau rezumarea ideilor altuia fără a adăuga referinţa precisă.

Acum vor fi prezentate câteva reguli pentru evitarea plagiatului, şi anume: reformularea cu cuvinte proprii a unei exprimări sau a unui text ce aparţine altei persoane se numeşte parafrază, iar referinţa cuvenită trebuie adăugată şi în aceste cazuri; reformularea şi/sau rezumarea ideilor şi chiar a  teoriilor mai detaliate ce aparţin altor autori este o practică frecventă la redactarea lucrărilor ştiinţifice, iar specificarea sursei şi adăugarea referinţei este obligatorie. De asemenea, sursele faptelor şi/sau a datelor (cifre, tabele, grafice, figuri ) preluate din alte texte trebuie de asemenea precizate. Pentru referinţă se foloseşte fie o notă de subsol ce conţine descrierea bibliografică completă a sursei pasajului şi paginile la care se găseşte aceasta sau o paranteză indicând autorul, anul publicaţiei şi paginile.                        Pentru a evita plagiatul, trebuie să luaţi în considerare următoarele sfaturi utile: conspectaţi toate lucrările ştiinţifice pe care le citiţi, luaţi–vă notiţe, folosiţi textele originale doar pentru comparare si verificare, puneţi citatele directe între ghilimele chiar şi în cazul luării notiţelor (astfel se poate evita ulterior plagiatul neintenţionat ), apoi verificaţi citatele cuvânt cu cuvânt,  întrucât redarea exactă a citatelor denotă precizie şi exigenţă ştiinţifică.              În Germania există o mulţime de site–uri care oferă studenţilor şi elevilor leneşi materiale pentru temele de casă, lucrări semestriale, sau chiar lucrări de diplomă. Iată câteva din aceste centre foarte populare în rândurile tineretului german, care oferă rezumate, comentarii, biografii în limba germană: www. referate.de, www.fundus.org.  Ceea ce este clar e că în această perioadă a internetului, ca paradis al leneşilor, plagiatul este în creştere. Un studiu recent în SUA indică faptul că 41% dintre studenţi admit plagiatul ,,cut and paste”, adică preluarea de texte sau imagini din felurite surse de pe internet, fără să le menţioneze. ”Eliminarea plagiatului, spune Bloomfield, nu înseamnă eliminarea sau condamnarea plagiatorilor, ci mai degrabă sprijinirea oamenilor oneşti prin asigurarea unui mediu academic corect.”

Plagiatul-de-la-Universitatea-Oradea-are-cauze-multiple

Elevii şi studenţii s–au obişnuit deja să audă texte de genul: ,,Dacă plagiaţi, vă dau 1! ” sau ,,Nu veţi fi admişi în examen”. Plagiatul ţine de cultura generală a fiecăruia şi poate fi o îndatorire a profesorului să explice cum şi în ce situaţii trebuie introduse citate, cum trebuie făcute referirile şi ce trebuie să includă acestea.                                                                             În ultimii ani, numeroase cazuri de plagiat au invadat mediul academic românesc. Ceea ce este grav este faptul ca, de cele mai multe ori, cazurile nu a fost rezolvate si vinovaţii nu au primit nicio sancţiune. Trebuie ştiut faptul ca plagiatul este o infracţiune. În conformitate cu prevederile art. 141 din Legea 285/2004 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, ”constiutie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani, sau cu amendă pornind de la 2.500 RON şi ajungând până la 50.000 RON fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţa publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor”. Articolul 145 din aceeaşi lege menţionează obligativitatea constatării acestei infracţiuni de către structurile specializate ale Ministerului de Interne şi ale Oficiului Român al Dreptului de Autor. De asemenea, dacă plagiatul este dovedit, chiar dacă autorul furtului intelectual şi–a admis fapta, el nu va fi scutit de sancţiuni. Iată un exemplu în mediul academic: ,,Comisia de Etică şi Disciplină va decide sancţiunile care se vor aplica plagiatorului, în funcţie de gravitatea faptei. Probabil i se va desface contractul de muncă sau i se va retrage titlul universitar.”

Ca o concluzie a tuturor lucrurilor prezentate în cadrul acestui referat despre plagiatul în mediul academic, acest proces nu poate fi oprit, deoarece nu sunt create legi specifice şi care să fie respectate (mai ales să se respecte aceste legi). Întrucât plagiatul nu este sancţionat în mod corespunzător, se contribuie astfel la instituţionalizarea acestei practici. Momentan, plagiatul este o problemă gravă şi fără nicio cale de rezolvare, din păcate. Poate în viitor va fi mai bine!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, PR și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s