Long Tail sau Coada Lungă? Cum preferaţi?

Sincer să fiu, nu aş traduce în limba română conceptul de Long Tail, deoarece sună foarte haios ( Coada lungă) şi pare să se îndepărteze de adevăratul sens al său.

Teoria „Long Tail“ îi aparţine lui Chris Anderson, de la „Wired“. Long tail-ul spune: faci vânzări din ,,trafic bun”, nu din ,,trafic mult”. Probabil, ,,trafic bun mai mult” ar distruge conceptul de nişă şi de Long Tail, ,,mulţ şi bun” nu cred că e uşor de obţinut. Există Long Tail pretutindeni: în cinematografie, modă, educaţie, forţă de muncă, publicitate, software, muzică, produse plastice, antichităţi etc. Pentru a vedea mai multe exemple şi caracteristici ale Long Tail-ului, intraţi aici.

Conceptul de ,,Long Tail se referă, în principal, la schimbarea strategiei de promovare produs şi percepţie target (client) din lumea reală, adică un număr limitat de produse de vândut către un public ţintă cu potenţial de cumpărare într-un sistem de promovare/distribuţie al abundenţei, în mediul online, unde există spaţiu nelimitat, dispărând astfel noţiunea de “raft” fizic şi costuri/selecţie riguroasă.

Long Tail înseamnă capătul de jos al curbei descendente din vânzări. Însă, atenţie, un capăt care nu atinge niciodata cota zero! De aceea este si ,,LONG”, pentru că reprezintă un segment de clienţi de nişă pentru produse de nişă.

Marile hituri, marii autori, marile lovituri în muzică sau film sunt din ce în ce mai ferm dublate, şi pe termen lung anihilate de o piaţă de ultranişă unde se vinde câte puţin dintr‑un număr uriaş de produse. Pe termen lung, vorbim de o apropiere de zero a produselor culturale. Nu doar pirateria e cauza. Preţurile sunt mult‑mult mai mici graţie site‑urilor care vând totul la gramadă. De exemplu, până în 2013 se aşteaptă o scădere de 75% din venituri în muzică şi cinematografie.

Ca o concluzie, lucrurile stau exact invers în ziua de azi decât în trecut: tendinţa e să plătim din ce în ce mai mult pe chestii altădată gratis sau aproape gratis (casă, maşină, slujbă, sănătate, educaţie) şi să nu mai plătim entertainmentul.

Reclame
Acest articol a fost publicat în PR, Social Media. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s